
The City of Des Moines welcomes approximately 868 new residents who live in 
areas involuntarily annexed by the City as of June 26, 2009. The new net acreage 
being added to Des Moines is 5,174 acres in Polk and Warren counties. 
 
The amended involuntary annexation petition included 5,933 acres of land as of 
July 13, 2005. Since that time, 759 of those acres were voluntarily annexed into 
the City at the property owners’ request. The annexed land has an assessed value 
of approximately $61 million. 
 
The City of Des Moines welcomes approximately 868 new residents who live in 
areas involuntarily annexed by the City as of June 26, 2009. The new net acreage 
being added to Des Moines is 5,174 acres in Polk and Warren counties. 
Becoming a Des Moines resident also means there are some new regulations to 
abide by in City ordinances that cover everything from the regulation of pets and 
other animals to minimum standards for buildings and other structures, to the 
storage and disposal of trash and solid wastes.  Polk County Board of Health 
Rules & Regulations governs open burning. To help with the transition the City 
sent information packets to each household. 
Read About it:  http://www.dmgov.org/annexation2009/ 
 

Open Burning FAQ 
 
Question: Can I burn my garbage? Can I continue to have open burning on 
my property? 
Answer: No, the City of Des Moines abides by the Polk County Board of Health, Rules and 
Regulations, Chapter V, Air Pollution Control states, in part “…It shall be unlawful for any 
persons to open burn or to permit open burning of any refuse, rubbish, garbage, landscape 
waste or other combustible material within the cities of Des Moines…from any source from and 
after September 21, 1983.” 
 
Question: Are fire pits allowed within the city limits? 
Answer: No. There are no recreational fires permitted in the city limits without a permit from the 
Polk County Air Pollution Control Office. To apply for a bonfire/burn permit, you may contact 
them at 286-3351. **A fire pit does not have under-fire air – they are not considered a grill or a 
fireplace.** 
 
 
Question: Why are fire pits sold in the city if we cannot use them? 
Answer: Stores sell them to people to take outside the city limits to use (camping, etc.) or to 
people who live in other cities. 
 
Question: What is the difference between a fireplace and a grill? 
Answer: Des Moines follows the rules set by the Polk County Board, the complete policy can be 
found at http://www.polkcountyiowa.gov/airquality/. Refer to Article III Section 5-7. A “fireplace,” 
for the purposes of Article III Section 5-7, means a structure, with an open recess at the base of 
a chimney or stack, with a grate for food preparation and provisions for under-fire air, for holding 
an outdoor fire off the ground. A “grill,” for the purposes of Article III Section 5-7, means a 
cooking utensil with a grate for food preparation and provisions for under-fire air, for holding an 
outdoor fire off the ground. 



 
Question: Are fireworks allowed in Des Moines? 
Answer: Only sparklers and worms/snakes. Fireworks displays are permitted by licensed 
operators with approval by the City Fire, Police, and Legal Departments. 


